Kenniscafé - Zorg dat je erbij bent!
"Iedereen onderzoeker - kleine vragen, grote impact, samen leren!"
- Ben je een collega in opleiding en wil je meer onderzoeksmatig werken?
- Ben je een collega en wil je komend jaar docentonderzoek doen, omdat je graag meer tijd wil om onderwijs te ontwikkelen?
- Ben je geïnteresseerd hoe andere collega’s onderzoeksprocessen aanpakken?
Kom dan donderdag 27 maart om 15.00 uur naar het Kenniscafé op het Varendonk College in Asten. Je bent van harte welkom om samen met collega’s (in opleiding) elkaar te bevragen en te helpen. We zorgen natuurlijk voor een drankje.
Een onderzoeksproces is een proces dat eigenlijk bij nieuwsgierigheid begint, vanuit het stellen van de juiste vragen. Je loopt tegen iets aan in je lessen en ziet een probleem of je ziet bepaalde kansen en mogelijkheden om lessen of het onderwijs verder te ontwikkelen.
De onderzoekers delen in welke fase ze zijn met hun onderzoekcyclus en vragen concreet naar jouw input. In posterpresentaties gaan ze het gesprek met je aan!
Klik hier om je in te schrijven of gebruik onderstaande link:
https://www.formdesk.nl/academischeopleidingsschoolbra/kenniscafe-27-03-2025
De onderzoeken
Ruud Heesen - Varendonck College - De VAARDIG-methodiek
Hoe leren leerlingen probleem oplossend handelen en denken - geleerd bij het ene vak - toe te passen bij een ander vak en in andere contexten? Je maakt kennis de impact van de impact van de VAARDIG-methodiek en de rol van portretjes bij het overdragen van VAARDIGheden, tijdens het science writing project bij 4vwo scheikunde.
Bas Oomen - Varendonck College - RTTI, meer dan een taxonomie
Hoe kun je ervoor zorgen dat leerlingen de kennis van RTTI meenemen van het ene vak naar het ander vak? Door RTTI te linken aan de opdrachten die leerlingen maken en de vervolgstappen die zij hierbij kunnen zetten. Door de leerlingen hier continu mee in aanraking te laten komen en een expliciete link te leggen tussen contexten. Zo wordt RTTI meer dan een taxonomie.
Annemieke Mens - Varendonck College - Vakgroepplannen levend houden
Onze visie is vastgelegd en onze vakgroepen hebben een vakgroepplan geschreven. Hoe gaan we er nu voor zorgen dat we hier gedurende het jaar actief mee bezig blijven? Dat het concreet wordt en dat we opgedane kennis uitwisselen met collega’s?
Hans Wouters - Rythovius College - Onderzoekend leren in de chemie
In gesprek met scheikunde collega’s merk ik dat bijna niemand nog tijd heeft om experimenteel onderzoek te doen. Practica zijn vaak kookboekrecepten, waar leerlingen niet veel van leren, terwijl scheikunde toch een ideaal vak is om onderzoek te doen. Hoe kan experimenteel onderzoek passen in een scheikunde les?
Sorinela Ciobica - Sondervick College - Mavo 3, een bijzondere klas?
Hoe om te gaan met een klas waarin de sfeer niet goed is, met leerlingen die niet erg gemotiveerd lijken te zijn? Via methodes als observatie in de eigen les, lesbezoek bij andere collega's, interviews met leerlingen, inzet van mentoren en leerlingcoördinatoren en trial & error werkt Sorinela aan verbeteringen voor haar bijzondere klas.
Harm Langendijk - IVO-Deurne - Motivatieverandering
Harm belicht het pedagogisch aspect en heeft daarbij de volgende onderzoeksvraag: Hoe kan ik leerlingen die veel demerits halen en waarbij de standaard consequenties te weinig effect hebben alsnog benaderen, zodat ze toch nog een positieve motivatieverandering krijgen vanuit de visie van PBS?
Damien Goossens - IVO-Deurne - Onderzoek naar onrust in de klas
Damian belicht het pedagogisch aspect en doet onderzoek naar onrust in de klas. Hij bekijkt het thema vanuit de diverse fases in de les.
Daarnaast twee andere collega’s in opleiding:
- Sem van de Vijfeijken (IVO-Deurne) doet vakdidactisch onderzoek m.b.t. geschiedenis;
- Lise Craje (Sondervickcollege) doet onderzoek m.b.t. ...