Professionaliseren

De wereld verandert continu. Het is een taak van het onderwijs om leerlingen voor te bereiden op een actieve rol in een dynamische wereld. Wil je als docent professioneel zijn en blijven? Zorg dan dat je jezelf blijft uitdagen en ontwikkelen.

Een leven lang leren

Als docent ben je nooit uitgeleerd. In alle fasen van je loopbaan moet je nieuwsgierig blijven en jezelf blijven ontwikkelen. Binnen de AOS Zuidoost-Brabant zijn er veel mogelijkheden om te blijven werken aan professionaliteit. Dat kun je doen in ontwikkel- of onderzoeksteams of door deel te nemen aan cursussen en bijeenkomsten. Daarnaast zijn er professionele leergemeenschappen, kenniskringen en netwerken waarin zowel jonge als ervaren collega’s, kennis en ervaringen uitwisselen en daardoor van en met elkaar leren.

Van elkaar leren

Je kunt leren in een formele setting, bijvoorbeeld in opleidingen, cursussen en workshops. Maar het is ook belangrijk dat studenten en leraren in een informele setting leren. De praktijk biedt een rijke leeromgeving: je leert er van elkaar aan de hand van praktijkvoorbeelden en je kunt er nieuwe kennis en ideeën direct toepassen. In een dergelijke omgeving blijf je creatief en flexibel. De uitwisseling tussen professionals die zich in verschillende loopbaanfasen bevinden, werkt inspirerend. Leraren met jarenlange onderwijservaring delen hun kennis en kunde met studenten. En andersom inspireren de leraren van morgen de ervaren collega’s met nieuwe inzichten en onderwijsontwikkelingen. Zo houden we elkaar scherp en tillen we het onderwijs samen naar een hoger plan.

Door internetbureau ROQUIN © 2024 AOS-OMO