Workshops eindfase

De hoofdvraag voor jou als student in de laatste fase van je opleiding is: Hoe word ik een bewust startbekwame leraar? Op dit deel van de AOS-site vind je de benodigde informatie om een extra stap in je ontwikkeling richting startbekwaam te kunnen maken. We bieden daartoe jaarlijks een groot scala aan workshops aan. Op deze plek vind je meer informatie over de workshops en kun je je inschrijven.

Inschrijven

De workshops vinden tijdens het schooljaar 2023-2024 plaats op vier donderdagmiddagen, in principe van 15.00 tot 17.00 uur:

  • 12 oktober 2023
  • 23 november 2023
  • 1 februari 2024
  • 28 maart 2024

Per datum worden er (één of) meerdere workshops aangeboden op verschillende locaties. Kies de workshop die jou het meeste aanspreekt en iets toevoegt aan jouw persoonlijke en professionele identiteitsontwikkeling. Lees eerst de workshopbeschrijvingen op deze pagina en klik dan hier om je in te schrijven. Dat gaat steeds per workshopronde. De workshopinformatie en het inschrijfformulier worden telkens weer vernieuwd als er een ronde voorbij is.

Motivatie

Hieronder motiveren we waarom we Persoonlijke en Professionele Identiteitsontwikkeling (PPI) zo belangrijk vinden en waarom we jou stimuleren om aan de workshops deel te nemen.

Beroepsbeeld
Binnen de AOS is een beroepsbeeld geformuleerd voor alle leraren:

Het beroep van leraar is dynamisch. Het is de kerntaak van de leraar om het leren van de leerlingen te stimuleren en te ondersteunen. Passie, enthousiasme voor de leerlingen en voor het beroep en een onderzoekende houding vormen het hart van zijn professionele identiteit. Als pedagoog weet de leraar om te gaan met de verschillen tussen leerlingen (met betrekking tot hun achtergronden, talenten en leerbehoeften).

De leraar is in de verschillende fases van zijn loopbaan een ontwikkelingsgerichte en wendbare professional die denkt vanuit kansen en mogelijkheden. Zijn handelen is gefundeerd op een actuele en solide onderwijskundige, vakinhoudelijke en- didactische basis en sluit aan bij de veranderende samenleving. (Kwaliteitskader Samen Opleiden & Inductie en werkwijze peer review, dec 2021)


Persoonlijke en Professionele Identiteitsontwikkeling (PPI)
Wij creëren voor jou als student een rijke en stimulerende leeromgeving, die uitnodigt tot zelfverantwoordelijk en onderzoekend leren en handelen. We vinden het belangrijk dat jij het beroep van leraar ontdekt en vormgeeft vanuit jouw eigen kwaliteiten en identiteit. De leeromgeving, mogelijkheden, activiteiten, begeleiding en ondersteuning staan ten dienste van jouw Persoonlijke en Professionele Identiteitsontwikkeling (PPI). Jij bent de eigenaar van jouw eigen leerproces.

We scheppen binnen de AOS een gezonde en veilige leeromgeving, waarin jij als student de ‘lead’ kunt nemen en je eigen identiteit verder kunt ontwikkelen door persoonlijke ervaringen en het volgen van workshops. De keuze voor de workshops komt voort uit de keuze voor de leerdoelen die tijdens het laatste jaar van de studie centraal staan. Ook de school exchange kan hierin een belangrijke rol spelen.

Ronde 4 - Donderdag 28 maart 2024

Workshop 1: Solliciteren

Workshopleider: Janneke Smits (Interim Hoofd P&O Elzendaalcollege)
Plaats: Elzendaalcollege Boxmeer
Datum: Donderdag 28 maart 2023
Tijd: Van 15.00 tot 17.00 uur

Hoe ziet de bijeenkomst eruit?
Nu het einde van je studie in zicht komt en een aanstelling als docent steeds dichterbij komt, is het fijn om te weten waar je bij een sollicitatie, het schrijven van een brief of een CV, rekening mee moet houden. Daarnaast is het belangrijk dat jij eigenaar bent van jouw eigen pad en daarmee op de hoogte bent van de meeste relevante cao-ontwikkelingen voor startende docenten. Deze bijeenkomst geeft je inzicht waar een werkgever bij jouw sollicitatie op let en waar je aandachtspunten liggen om jezelf krachtig en authentiek neer te zetten tijdens een sollicitatie.

Waarom zou je deelnemen?
Je krijgt inzicht in de werkgeverskant van een sollicitatieprocedure en krijgt handvaten aangereikt die je helpen om zelfverzekerd te gaan solliciteren.

Wat vragen we van je?
We vragen je een actueel CV en een voorbeeldbrief mee te nemen.

En daarna?
De opgedane kennis kun je gebruiken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt én bij je start als docent.

Workshop 2: Jouw rechtspositie in het onderwijs

Workshopleider: Stefan van Boxtel (PR-consulent AOb en docent/afdelingscoördinator)
Plaats: Zwijsen College Veghel
Datum: Donderdag 28 maart 2024
Tijd: Van 15.00 tot 16.15 uur

Hoe ziet de bijeenkomst eruit?
Na een kort voorstelmoment krijg je als deelnemer informatie over jouw rechtspositie in het onderwijs. Wat mag wel en wat niet? Hoe is een salarisstrookje opgebouwd? Wat zijn de specifieke rechten en plichten van een startende docent? Waar moet je extra op letten bij een arbeidsvoorwaardengesprek? Wat zou je moeten verdienen? Deze zaken worden uitgelegd en er wordt besproken hoe een vakbond hierbij helpend kan zijn. Waarom zou je lid worden van een vakbond en waarom dan specifiek van de AOb? Deze en andere vragen gaat Stefan van Boxtel beantwoorden. Natuurlijk hoopt hij ook nog een aantal nieuwe leden te mogen begroeten. Er is volop ruimte om vragen van de studenten te beantwoorden.

Waarom zou je deelnemen?
Als je meer wilt weten van je rechtspositie en beter beslagen ten ijs wilt komen bij een arbeidsvoorwaardengesprek en/of de bespreking van je jaartaak.

Wat vragen we van je?
Niets, behalve je aandacht. Er wordt een informatiemap uitgedeeld.

Aantal deelnemers?
Maximaal 25

Door internetbureau ROQUIN © 2024 AOS-OMO