Docentonderzoekers

Binnen de AOS Midden-Brabant gaan docentonderzoekers aan de slag met onderzoeksvragen uit de praktijk. De school is de opdrachtgever van het onderzoek; de docenten voeren het onderzoek individueel of in teamverband uit en helpen elkaar tijdens de verschillende fasen van het onderzoek. Daarnaast krijgen zij begeleiding vanuit de AOS. 

Ondersteuning

De docentonderzoekers krijgen ondersteuning tijdens de verschillende fasen van het onderzoeksproces. De docenten worden begeleid door een onderzoekscoördinator en een onderzoeksbegeleider van het opleidingsinstituut. De AOS organiseert groepsbijeenkomsten en een wekelijks spreekuur. Tijdens de groepsbijeenkomsten werk je aan de kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het onderzoek. We bespreken de eigen onderzoeken tijdens ‘critical friend’ bijeenkomsten, waarbij docenten elkaar ondersteunen en kritisch meedenken. Ervaren docentonderzoekers delen hier hun kennis en ervaring. Daarnaast kunnen ze tijdens het individuele spreekuur met specifieke vragen of problemen terecht bij de onderzoeksbegeleider. 

Onderzoekstrajecten

De AOS Midden-Brabant biedt drie verschillende onderzoekstrajecten aan:

  • Regulier traject
    Voor onderwijsprofessionals die opgeleid worden om praktijkonderzoek te doen. Het eigen onderzoek staat centraal. Dit traject bestaat uit opleiding (scholing in onderzoeksvaardigheden), begeleiding (individueel tijdens spreekuren) en intervisie (binnen professionele leergemeenschap). De docentonderzoekers komen iedere maandag van 14.00 tot 16.00 uur samen op het 2College Cobbenhagenlyceum. Voor het spreekuur maak je individuele afspraken. 
  • Teamonderzoek
    Voor onderwijsprofessionals die willen samenwerken aan een vraagstuk dat in een sectie, team of school speelt. Het groepsverband is belangrijk in alle fasen van het onderzoek. Afhankelijk van de aanmeldingen wordt het teamonderzoek begeleid op school of op de AOS. De docentonderzoekers maken tijdens de intake afspraken over de vorm en de frequentie van de begeleiding. 
  • Maatwerk
    Voor (aankomend) onderwijsprofessionals die bezig zijn met een afstudeeronderzoek, vervolgonderzoek of promotievoorstel. Begeleiding vindt plaats tijdens spreekuren. Tijdens het intakegesprek geeft de docentonderzoeker aan hoeveel en in welke vorm hij begeleiding nodig heeft.

Aanmelden

Heb je belangstelling om docentonderzoeker te worden? Meld je dan direct aan bij de schoolleiding. 

Door internetbureau ROQUIN © 2024 AOS-OMO